MATCHDAG - UMEÅ @ FRYSHUSET

Förra säsongen blev jag ombedd att komma upp till Umeå för att hjälpa till att skapa innehåll för en försäsongsturnering som arrangerades av Umeå BSKT.
Jag lärde känna deras huvudtränare Boris för ett par år sedan, när han var i Wetterbyggden. Första gången vi träffades jobbade jag med min kamera som fotograf i Svenska Cupen där de spelade semifinal. Ett av mina uppdrag var att följa med lagen in i omklädningsrummen före eller mitt under matcherna. Jag frågade Boris om han var okej med att jag följde med dem i halvtid, eftersom vissa tränare verkligen inte vill att någon ska vara där om de ligger under i matchen. Han var den trevligaste personen och frågade mig vad jag behövde för att göra mitt jobb. Det var det som stack ut för mig. Det, och hans brutna engelska och det faktum att han alltid upprepar sig två gånger när han pratar taktik. Du ska få se...

De senaste två säsongerna har Umeå knappt tagit sig till slutspel, men laget har alltid haft bra kemi och jobbat hårt. Eftersom jag blev nära vän med några spelare och Boris, ville jag verkligen att de skulle ta sig över puckeln. Det märktes att de älskade att arbeta tillsammans och förr eller senare skulle det kunna förändras. Och det visade sig vara tidigare.

I år värvade de några nya spelare men behöll sin kärna med Cole Well, Will Butler och Gustav Hansson. Med några viktiga värvningar under lågsäsongen, som skarpskyttarna David Czerapowicz och Daniel Hansson, såg det ut som om det här kunde bli ett år då de skulle ta nästa steg. Föga anade vi att Gustav Hansson skulle bli galen i säsongsstarten och släppa 46 poäng, vilket är rekord för en svensk spelare i den moderna eran av SBL Herr.

OK, så varje spelare kan ha en fantastisk match, eller hur? Och alla lag kan bli heta under en match eller två. Men nu är vi vid juluppehållet halvvägs genom säsongen och Umeå har varit i toppen hela säsongen, för närvarande sitter på andra plats. Och Gustav är vad många experter och media kallar årets MVP, som är tvåa i både poängligan och assistligan. Han är den moderna tidens Nate "Tiny" Archibald så att säga (han ledde NBA i både PPG och APG ett år...).

Eftersom de hade slagit sitt rekord för antal vinster under en säsong reste de till Stockholm för att spela mot Fryshuset, och vi följde med för att se dem skriva historia.