BERÄTTARE ADAM RAMSTEDT

Ok, videon är från förra året, men jag kände att den förtjänade mer än bara en dag av liv på Instagram, så here we go.

Än en gång spelas SBL Herr-finalen på Stadium Arena i Norrköping, och än en gång är vår vän och Storyteller Adam Ramstedt en nyckelfigur i serien. Adam är fyrfaldig nationell mästare, och jag lärde känna honom när han kom tillbaka från en sejour i Ungern för att avsluta säsongen 2018-19 med sin hemmaklubb SBBK. På den tiden hette de fortfarande Södertälje Kings och han växte upp i klubben, vann sin första titel som en ung och kommande rollspelare 2016 under Vedran Bosnic. Men i sin återkomst var han en av de viktigaste pjäserna som bestod av flera tidigare och nuvarande landslagsspelare, ledda av lagkapten Martin Pahlmblad och Alexander Lindqvist, och senare tillsammans med Jonathan Person. När jag kallades in för att göra en promovideo för att tillkännage hans hemkomst tillbringade jag några timmar i gymmet och en studio, och kände omedelbart att han var en mycket ödmjuk stjärna.

Kings var ett fantastiskt team och jag hade turen att få tillbringa hela säsongen med dem. Vi gjorde några riktigt coola saker, och jag minns att både Team Manager Atena och Coach Ludde berättade för mig att kemin blev 100% när Adam kom. När de avancerade till final flyttade klubben ut från Täljehallen till den större hockeyarenan Scaniarinken, och det var en galen atmosfär. Närmare 5000 personer på läktarna, och Kings som skulle möta Borås. Adam slog sig inte bara ihop med några vänner från landslaget, utan även med sin yngre bror Hampus. De vann titeln det året, och under firandet i omklädningsrummet såg jag Adam omfamna titeln tillsammans med sin lillebror med mycket stolthet. Nästa säsong bestämde sig Adam för att gå vidare till SBL-debuterande Djurgården, men det blev kort på grund av Covid-19. 2020-21 skrev han på för Norrköping där han etablerade sig som en av de bästa spelarna i landet, eftersom han utsågs till DPOY och First Team och vann titeln som finalens MVP. Inte så illa, eller hur?

I början av 2021-22 spelade han i Polen, men kom tillbaka till Norrköping och hjälpte dem att försöka upprepa. De nådde finalen och ställdes mot Jämtland som coachas av den store Adnan Chuck. Under den finalen satte jag mig ner hemma hos honom för att prata om hans resa.

Återigen slog det mig hur han fortfarande är samma Adam, som en gång arbetade på Solestory -butiken i Stockholm när de först öppnade. Om jag minns historien rätt så brukade Pontus coacha honom i U18- eller U20-landslagen, och Adam ville vara med. Med det sagt, eftersom Pontus har två nationella titlar som tränare, tog Adam över tronen som den mest vinnande Solestaff-medlemmen, nuvarande eller pensionerad. Jag är på tredje plats med 0, men vem bryr sig.

Eftersom jag och Pontus stannade i Norrköping för jobbet, kraschade vi en av träningarna för att ge Adam nya sulor att bära för finalen. För Pontus sa att det spelar roll för honom hur Adam ser ut eftersom han är en av våra för livet. En gång en Storyteller, alltid en Storyteller. Vi kan inte ha en av de bästa spelarna i landet som dödar det i finalen i slitna sulor. Norrköping vann finalen och Adam tog sin 4:e titel, i fräscha Zions eller Westbrooks.

Just nu leder Norrköping finalen med 2-1, återigen mot Borås. Och Adam är en huvudorsak, framför allt var han bäst när de behövde honom som mest, i match 7 i semifinalen, mot förra årets finalmotståndare. När Jämtland kom tillbaka från underläge 1-3 för att tvinga fram en Game 7 uppe i Östersund var det många som räknade ut Dolphins. Men inte Adam.

Jag är glad att se honom gå för en äkta 3-peat, och även om jag hoppas att finalen går 7 bara för att, det ser ut som Norrköping kan avsluta detta i 5. Han är en av de mest jordnära killarna du någonsin kommer att träffa, och jag skulle inte ha något emot att han får en 5: e titel.

För i slutändan är titlar, precis som sulor, viktiga.