ENSAM TRÄNARE - BORIS BALIBREA

2017 kom Boris till Sverige för att träna i andradivisionen, och första gången jag faktiskt såg honom och hörde hans namn var när han tränade Wetterbyggden och de spelade mot Djurgården uppe i Stockholm. Jag hade några vänner i Djurgården och innan matchen berättade min vän André att Wetterbyggden skulle bli mycket bättre den säsongen än den föregående, eftersom de hade några spanska importer och en ny spansk tränare. Det tog mig bara ett par matcher att förstå varför deras nya tränare gillades av spelarna, eftersom han var väldigt intensiv på sidlinjen. De slutade säsongen på andra plats och avancerade till SBL Herr (den högsta ligan) och 2018-19 utsågs Boris till årets tränare samtidigt som han ledde klubben till slutspelet som femma i sin debut i den första ligan. Inte illa på två år.

2020 fotograferade jag Final 4 i Svenska Cupen, och Wetterbyggden var ett av de fyra lagen. Jag fick i uppdrag att ansluta till varje lag före matcherna och i halvtid, och när jag presenterade mig för Boris frågade han mig vad jag behövde från honom. Jag sa att han bara skulle fokusera på spelet och att jag skulle försöka göra min del utan att vara en distraktion. När de pratade inför matchen stannade han upp, presenterade mig och sa till sitt team att det är viktigt att de visar mig respekt och ser till att jag får vad jag behöver, och att ingen har ett viktigare jobb än någon annan. Det var första gången jag träffade Boris.

De slutade 3:a i Svenska Cupen och sedan stängde Covid ner ligan, och Boris bestämde sig för att gå vidare och träna Umeå BSKT, som vid den tiden var ett av bottenlagen i ligan. Idag har säsongen 2022-23 avslutats, men det var en historisk säsong för klubben. De var ett topp 2-lag under den första halvan, och sedan fick startcentret Will Butler en knäskada som avslutade säsongen, och laget föll ner till 4: e plats. Det är lätt att se vilken inverkan Boris har haft. Var han än har varit har laget vunnit och blivit bättre. Även om Umeå blev utslaget av Borås i semifinalen med 4-0, gick de ändå vidare till semifinal för första gången i klubbens historia, och Wetterbyggden missade slutspelet. I den andra ligan.

De senaste två åren har jag haft förmånen att arbeta med Boris och hans lag Umeå BSKT. Första gången jag tog min flickvän till hennes första match förra säsongen, det var Norrköping vs Umeå. I halvtid frågade jag henne vad hon tyckte, och hon sa "Jag gillar deras tränare, han är så intensiv och rolig att titta på." Hon visste inte att det var Boris vi skulle få träffa. När jag började arbeta mer med Boris lärde jag också känna honom som person och idag är vi goda vänner. En sak som jag lärde mig tidigt är hans passion för individuella träningspass. När jag är i Umeå jobbar han alltid med sina spelare mellan träningarna, och under de senaste somrarna har han jobbat med Solesquad-medlemmen Ludde Håkanson på morgnarna innan Luddes läger börjar. Och de killar jag känner som spelade för Boris, alla utvecklades mer när de spelade för honom på fler sätt än jag trodde att de skulle göra. Förhandsfavoriten till MVP Gustav Hansson är inget undantag.

Jag har känt Gustav i ett par år nu, och han har alltid varit en riktigt bra skytt. Men det var mer eller mindre det. Självklart är han mer än bara en skytt, men det var vad han var känd för. En bra rollspelare som kunde slå öppna skott och kanske skapa för sig själv på en bra dag. Men i år har han gått från att ens bli ifrågasatt varför han hade en så stor roll i Umeå förra året, till att vinna poängligan och vara en av toppkandidaterna till MVP. Självklart spelar Boris en stor roll i den utvecklingen.

Med det sagt är jag verkligen glad att få säga det här. Grattis Boris till att bli utsedd till Årets Coach i SBL Herr 2022-23, välförtjänt och vi är glada att ha dig i vårt team.