SBL HERR SLUTSPEL - UMEÅ VS BORÅS 4:7

Samtidigt som Borås försöker svepa sig till final behöver Umeå vinna för att tvinga fram ytterligare en match för att hålla sig vid liv. Det handlar om både stolthet och prestige, Umeå är inte nöjda med att bara vara i semifinal för första gången i klubbens historia. De vill fortsätta att kämpa för nya framgångar, men Borås är ett riktigt bra lag.

Jag vet att serien hade sett helt annorlunda ut om inte centern Will Butler hade gått ner efter juluppehållet med en säsongsavslutande skada, Umeå kunde ha undvikit Borås till finalen om de hade hållit sig friska. Men det gjorde de inte, och här är vi Borås som leder med 3-0.

I den första matchen kom Gustav Hansson ut på banan och missade inte ett skott under den inledande kvarten. Och skotten han gör ser så tuffa ut, tills man inser att det är den typen av skott han har jobbat på för att få Umeå så här långt den här säsongen. Och hans bror Daniel har varit riktigt stabil i slutspelet, inklusive matcherna mot Borås. Men även om de kombinerar för 30-40 poäng är Borås ett mycket djupare lag. De har en riktigt bra 9-manna rotation, och kan kasta en utvilad gnista som Anton Cook på dig från bänken, medan Umeå förlitar sig så mycket på sin start 5, speciellt Guard Of the Year Gustav Hansson. Det har varit skillnaden om du frågar mig. Det, och passningsspelet från nyckelspelaren Ryan Logan.

Logan är en 6'7" Forward som spelat professionellt i Spanien, Tyskland, Luxemburg och Holland. Han kan göra 5 poäng och 13 assists en kväll, och nästa kväll tror du att du har låst upp honom och han slutar med 3 poäng, 9 assists och 15 returer. Han är väldigt allround, men han kan också göra poäng. I den första matchen i serien hade han 4 poäng men de andra tre släppte han 22, 26 och 20 i match 4. Och en sak som jag verkligen gillade med hans spel, är att han spelar tufft, klagar inte alls, men han spelar också rättvist. När någon gick ner var han den första att kolla om han var okej, men när bollen är igång igen är han bara business. Han är inte killen som skulle stampa på ditt bröst medan du är nere, om det är vettigt. Men han kommer att gå efter dig hela natten.

En annan spelare som jag verkligen gillade att titta på var Andreas Person. Det känns som om han har varit med i alla tider, vilket inte är helt fel eftersom han snart är uppe på delad tredjeplats i flest spelade säsonger i SBL Herrs historia, och kanske går om Mikael Lindquist och Leslie Myrthil som den som spelat flest säsonger genom tiderna. Om det fanns ett 6:e man-pris skulle han förmodligen vinna det. Han kommer bara in och spelar stabil och pålitlig basket, gör få misstag och viktiga skott.

Med 3-2 till Norrköping i den andra semifinalen vet vi fortfarande inte vilka Borås kommer att möta i finalen, men antingen Jämtland eller Dolphins, jag tycker att Borås ser ut som ett riktigt starkt lag och Ryan Logan kommer att bli tuff att matcha upp mot.