SBL DAM FINAL - SBBK VS LULEÅ 2:5

den

Det som många har kallat för "drömfinalen" är här. De två mest stjärntunga lagen i SBL Dam möts i en finalserie bäst av fem, och även om Luleå dominerade matchbilden under grundserien och i Svenska Cupen, har SBBK fortfarande en fantastisk trupp. Samtliga fem i startelvan var med senast det svenska landslaget spelade i februari, med Elin och Frida Eldebrink i spetsen under sin hemkomstsäsong. Tillsammans med barndomsvännen Louice Halvarsson och SBBK-produkten Ellen Åström trodde du förmodligen att det var kärnan, eller hur? Lägg till tidigare MVP och supersensationen Klara Lundquist i mixen och det är klart. Det är en garanterad titel.

Det är vilken annan säsong som helst, förutom den här. Det här Luleålaget är inte bara starkt, de är också ute efter revansch. Efter en fantastisk dominerande säsong förra året föll de mot underdogs Norrköping Dolphins med 3-1 i finalen och det kändes som den största uppståndelsen sedan Cavs slog Warriors 2016. Ledda av lagkaptenen och Solesquad-medlemmen Ellen Nyström och årets försvarsspelare Josefine Vesterberg kryssade Luleå genom grundserien med bara en förlust i öppningsmatchen. Och när SBBK föll med 2-1 mot samma Dolphins i semifinalen var det många som trodde på en ny skräll från 602. Men SBBK stormade tillbaka och vann två elimineringsmatcher och här är vi nu.

I den första matchen uppe i Luleå öppnade hemmalaget starkt och hoppade ut till en tidig 16 poängs ledning, och det såg ut som om det skulle bli en ny utblåsning mellan de två lagen, men SBBK kämpade tillbaka och förde ner ledningen till bara 2 poäng i halvtid. Och i andra halvlek blev det en fysisk och långsam match, och det är där SBBK kommer att vara det bättre laget. Luleå vill springa och spela snabbt, deras back court är snabbare och de har bättre skyttar. Men ledarskapet från tvillingarna och naturligtvis det otroliga spelet från Klara vann matchen för SBBK när de tog en 1-0-ledning.

Jag har haft äran att arbeta med Klara under ett par säsonger, och sedan hon var kanske 14-15 år var hon den stora snackisen inom dambasket i Sverige. Alla visste att hon skulle bli stor. Även om jag har hört talas om henne, har hon alltid imponerat skiten ur mig, hennes snabbhet och förmåga att skapa och blåsa förbi någon är bortom mig. En säsong när jag arbetade med SBBK och de spelade i Eurocup mötte de Spartak Moskva, hon var den bästa spelaren på golvet. Även om SBBK förlorade matchen med en enorm marginal, var det ingen som stannade framför henne. Och i år är hon bättre och starkare. En gång körde hon till korgen och tog kontakten och rörde sig inte. Men försvararen flyttade sig snabbt ur mitt kamerablickfält. Det är det som sticker ut i år, hon är stark som fan. Jag är glad att hon är frisk och spelar på en hög nivå igen.

Eftersom serien flyttade till Södertälje för match 2 med 1-1-1-1-1-formatet, körde jag och min son ner till Södertälje igår. Det var den första riktigt varma dagen på året och att köra till en finalmatch kändes bra. När vi kom till arenan var stämningen lugn. Elin och Frida fotograferade tillsammans med den tidigare SBL-legendaren Toni Bizaca som nu är en del av coachstaben, vilket gjorde mig glad att se. Toni är en 5x mästare och 2x MVP. I SBL, men han gjorde mer ljud i andra ligor också, men han var en så stor del av vad SBBK brukade vara, så det är fantastiskt att se att han fortfarande arbetar med klubben och dess spelare.

När Luleå kom ut från omklädningsrummet kom Ellen fram och när hon log och kramade om oss som bara Ellen gör, svarade jag "åh, är du så lugn? Det kommer att bli en av de där matcherna, va?" Och hon nickade och sa "ja, det kommer att bli kul. Vi är verkligen avslappnade." Och hon ljög inte. De kom ut aggressivt och tog en tidig ledning och det kändes aldrig som att det var så nära som det ibland var. Jag satt med Solegend/Solecoach och tidigare Luleåkapten Chioma Nnamaka mellan varje quarter och hon sa samma sak, det var inte jämnt och även om det bara var fyra poäng i halvtid så kom Luleå ut i tredje och dominerade hela quartern. De vann den tredje med 22 poäng, 31-9. Lägg till ytterligare 12 poäng i den fjärde och 38-poängssegern innebar 1-1 i matchserien.

Från att ha sett Luleå på TV större delen av säsongen är jag verkligen imponerad av Fanny Wadling. Hon har varit en bra ungdomsspelare och var bra i U20-landslaget, det visste jag, men att se henne live och skjuta bollen med lätthet, jag är förvånad över att hon inte har en ännu större roll. Jag är alltid för en vänsterhänt skytt, det är kanske för att jag växte upp med Chris Mullin, men det är bara jag. Hon spelar med swag och är inte rädd för att låta det flyga, det är säkert. Kanske är det här hennes serie, eftersom fokus ligger på MVP-frontlöparen Bria Goss och förra årets MVP Brooke McCarty Williams. Texasbon och tidigare WNBA-spelaren gjorde en mycket bättre match i Game 2, men hon är fortfarande inte på den nivå jag trodde att hon skulle vara efter förra årets final när Norrköping lade hela sin defensiv på att ta bort hennes spel.

Men den största frågan jag har, är varför Allis Nyström inte kommer på banan i finalen. Hon är inte en vanlig rotationsspelare på bänken, hon är en 7x mästare och hon har varit en nyckelspelare för sin hemstad i flera år. Igår spelade hon bara 12 minuter och boxscores säger 9 poäng och 8 brädor med en +/- på 18.

Med match 3 i Luleå på tisdag hoppas jag att Allis kommer att ha en bra match och vem som än vinner den kommer att vara i förarsätet nästa fredag.