FÖRHANDSVISNING: SBL HERR SEMIS SPEL 7

Efter den internationella boomen som kom med Dream Team tog NBA verkligen över mitt liv. Jag såg alla NBA-matcher på TV3, spelade in dem och såg dem om och om igen, så mycket att min äldre bror drog ur kontakten på min videobandspelare när han gick förbi och sa "Jag har hört den här jävla skiten 10 gånger idag, stäng av den" Men det var bara den ordinarie säsongen och jag var tvungen att följa NBA-finalen via text-TV. Min mamma tog tunnelbanan fram och tillbaka till Stockholms centralstation för att köpa New York Times så att jag kunde läsa om matcherna. Det är så sjukt att jag fick veta att John Paxson gjorde en matchvinnande 3:a genom att läsa det i min brors rum på hans 14" TV på sidan 332 på Text-TV. Skam över svenska sportnyheter. Men nästa säsong sände TV3 NBA-finalerna och den store Magnus Dahlborn trodde att en Game 7 är det bästa som finns i basket, när mina New York Knicks kämpade mot Houston Rockets i 7 matcher den säsongen, den första finalen som gick över 7 matcher sedan 1988.

Det är 2023 och SBL Herr Semifinalerna kommer att avgöras i en Game 7. Och det är inte en vanlig Game 7, om det ens existerar. Det är en finalrepris, det är en 1-3-comeback, det är en före detta tränarduo som ställs mot varandra, det är de regerande mästarna. Och om du verkligen behöver mer, är det också återkomsten från en skada för en nyckelspelare - Storyteller och min vän Anes Zeković.

Förra året fick jag jobba med Jämtland tack vare den fantastiska Adnan Chuck. Innan jag kom till Norrköping för att träffa laget hade jag aldrig riktigt träffat honom, mer än några korta hej på matcher. Men han är en mångårig vän till Pontus, och hans svar när Pontus frågade om det var okej att jag följde med dem på en match var ett av de mest ödmjuka och respektfulla. Han skrev "Anything for you coach." och när han klev ur lagbussen utanför hotellet i Norrköping var han den trevligaste person jag träffat. Han behandlade mig som om mitt jobb var viktigare än allt annat än vinsten. Tyvärr förlorade de och finalen tog slut i nästa match. Inte många tränare skulle vara så öppna och välkomnande som Adnan var, och jag är verkligen glad att de är i positionen ikväll, Game 7 i deras gym.

Men tillbaka till Anes. Han var ute med en säsongsavslutande skada och ersattes av sin yngre bror Alan. Jag säger er, det finns inte många killar i ligan som jag gillar mer än de två, respekten och hur de alltid tar sig tid att hjälpa mig om jag behöver något. Det galna är att när jag var på väg att skicka Anes en text för att träffas på hotellet märkte jag att han hade skickat mig några DM tillbaka 2019. Den säsongen arbetade jag med SBBK som vann den nationella titeln det året, och vi gjorde några riktigt bra innehåll. Under finalen hade jag en mikrofon på Head Coach Ludde Degernäs och Anes hade sms:at mig från ingenstans för att bara säga att han tyckte att det var bra. Jag visste inte att vi skulle göra exakt samma sak, eftersom han hade en mikrofon på bänken under hela matchen. Det är lustigt hur det blir ibland.

Det är därför jag är glad att se honom tillbaka i slutspelet, och inte bara tillbaka utan också som en nyckelspelare. I match 6 klev Anes verkligen fram. Han sköt några viktiga skott och hade några avgörande spel i fjärde perioden när Jämtland verkligen kämpade för att komma tillbaka i rytmen och Norrköping stormade tillbaka.

Norrköping ledde med 3-1 och att vara på väg till en Game 7 borde vara en stor press för dem. Det går inte att förneka att om de förlorar ikväll kommer det att bli ihågkommet som "det året Norrköping chockade som Warriors." eller coach Riipinen får Doc Rivers förtal. Men samtidigt borde Jämtland inte ha varit här från första början. De var det högre seedade laget inför den här serien, och Norrköping stal den första matchen. Det är Jämtlands fel mer än någon annans. Men det finns alltid två sidor av den här situationen. Antingen får laget som vinner äran, eller så får laget som förlorar skulden. Det finns inget mellanting. Och det galna är att en förlust kommer att betraktas som ett misslyckande för någon av dem, eftersom båda hade finalförväntningar i år.

Jag känner personligen att Norrköping är det enda laget som kan förlora ikväll, att comebacken från 1-3 är tillräckligt för Jämtland. Jag har vänner i båda lagen och jag försöker att se på den här matchen som ett fan av spelet mer än att ta sida, men jag ska inte ljuga. Jag skulle älska att se Anes checka in till en finalmatch i år, och för att det ska hända måste Jämtland komma ut som vinnare ikväll. För att han ska komma tillbaka och göra det måste jag skicka ett DM till honom också.

Låt oss luta oss tillbaka och njuta av den här matchen, man vet aldrig när nästa gång en Game 7 kommer. Under tiden, här är videon från förra årets finaler.