FÖRHANDSTITT: SBL DAM FINAL 3:5

Ikväll är det dags för den tredje finalmatchen i SBL Dam, och det är kanske den mest avgörande matchen i den här serien. Vinnaren kommer att gå upp med 2-1 och eftersom damligan bara spelar bäst av fem i finalen är det en enorm fördel. För det första förstår jag inte varför damligan bara spelar bäst av fem, när herrligan spelar bäst av sju. Det måste vara ett ekonomiskt beslut, men för mig är det helt obegripligt. Om man som organisation inte tjänar pengar på att arrangera en finalmatch har man gjort sin del dåligt. Vissa spelare vill ha en längre ordinarie säsong och det kortare slutspelsformatet, andra vill ha bäst av sju. Jag är för båda, eftersom jag älskar att titta på basket. Men tillbaka till matchen.

Det är Game 3 tillbaka i Luleå och med serien bunden 1-1, och från vad jag har sett från de två matcherna hittills, tror jag att vinnaren av kvällens match kommer att vinna allt på fredag i Game 4. Och det beror på att jag tror att Luleå kommer att köra ut SBBK ur hallen ikväll, eftersom det är då de är som bäst. SBBK är det bättre laget på halvplan, långsamt tempo och deras enda chans att trycka upp Luleå mot väggen är att göra det här till en slugfest. För ett ögonblick i match 2 trodde jag att Bria Goss och Elin Eldebrink var på väg att få till det. Skillnaden mellan de två matcherna är tempot. Första matchen kom Luleå ut starkt men helt plötsligt tog SBBK bara kontroll och saktade ner det. Jag frågade Ellen Nyström varför, och hon sa att det var en kombination av många saker, men mest för att de inte hade kommit in i finalläget, den långa väntan mellan semifinalerna och match 1 var inte till deras fördel. De behövde få rytmen att spela, och det var en stor skillnad i Game 2.

På tal om Bria Goss, som är frontlöpare för MVP, kommer ligan att tillkännage MVP i morgon. Jag skulle inte ha något emot att se Solesquad hooper Ellen Nyström vinna det, eftersom hon är min uppenbara favoritspelare i ligan, men det är svårt att inte säga att Bria Goss är den mest troliga kandidaten att vinna det. Jag förstår inte varför de inte skulle göra det ikväll om det är en Luleåspelare. Kanske är det Klara Lundquist, då skulle det vara vettigt att vänta till deras hemmamatch på fredag, men Luleå kanske inte har några fler matcher i LEA för att ge det framför Luleås fans ikväll. Men så har det varit i åratal, i min värld har vi en fuskkod i NBA. Kopiera klistra in allt de gör, eftersom de är bäst på detta.

Jag pratade precis med Ellen, och hon sa att hon förväntar sig att SBBK kommer att kämpa för sina liv, men nyckeln kommer att vara att hålla sig till sin spelplan och inte köpa in sig i deras stil. Låter vettigt, men på samma gång, vad är hon tänkt att säga? Och det låter mycket enklare än det är, "håll dig bara till manuset och skjut", eller hur? Det är vad jag har sett andra så kallade experter säga om varje match hittills i denna serie. Men en sak som Ellen sa fastnade hos mig, och det var det sista hon sa innan vi lade på luren. Hon känns bra och lugn, taggad att vara tillbaka i Luleå och jag har ingen anledning att tvivla på henne.

Min önskan för ikväll är att hemstadens hjälte Allis Nyström ska spela stora minuter och ha en bra match. Jag vill se henne spela som LeBron i går kväll, ge mig en 22-20-match. Jag är ett stort Allis-fan och att se henne spela är något vi alla behöver. De 7 titlarna föll inte bara i hennes knä, hon vann dem alla.

Det kommer att bli en fantastisk match, och det ska bli kul att åka till Södertälje för att se Game 4 live. Men ikväll blir det hemifrån.

Om du missade match 2 kommer här en sammanfattning för dig: