SBL HERR SLUTSPEL - UMEÅ VS BORÅS 3:7

En av våra Soleteams, Umeå BSKT, är i klubbens första semifinal någonsin. Så vi reste upp till Umeå för att följa med dem till match 3 och 4 mot ordinarie säsongens mästare Borås Basket.

Borås förlorade finalen 2019 mot SBBK och året därpå var de i ledningen när Covid stängde ner ligan och de kröntes till mästare. Det har varit mycket snack om huruvida det är en legitim titel eller inte, eftersom de inte spelade några slutspelsmatcher, så jag vet att det här året är ett statement. De har varit i toppen hela säsongen och avslutade den ordinarie säsongen med det bästa resultatet och svepte SBBK i den första omgången.

Umeå inledde säsongen riktigt bra, då berättaren och startande PG Gustav Hansson öppnade säsongen med en rekordbrytande poängprestation i den första matchen och såg aldrig tillbaka. Han gjorde 46 poäng, och när säsongen var slut var det bara Viktor Gaddefors som hade en högre ppg, men han lämnade ligan efter 12 matcher för att spela i Holland. Och Gustav var tvåa i apg och det var ingen tvekan om att han utsågs till Guard Of the Year ett par dagar före match 3.

När laget var i toppen under den första halvan av säsongen förändrades det drastiskt när Årets Center-kandidaten Will Butler gick ner med en knäskada. Umeå föll från andra till fjärde plats när säsongen avslutades, men fick tillbaka lite momentum precis innan slutspelet. "Det är inte bara svårt att ersätta en spelare som Will, det är mer eller mindre omöjligt", säger Gustav. "Hans närvaro på mitten gör mitt spel så mycket enklare." Och coach Boris fyllde i "och det ger alla våra skyttar lite tid att slappna av och vila i några sekunder, när han får bollen i mål. Ingen kan slå med honom, och de kunde inte dubbla från våra skyttar."

Umeå spelade mot BC Luleå, deras rivaler från North i Sverige, och i den tredje matchen skickade Gustav hem dem efter en matchvinnande and-1 drive för att säkra klubbens första resa till semifinalen. I premiären nere i Borås såg det ut som att Gustav och hans bror Daniel inte kunde missa, då Gustav hade 15 poäng i den första quartern. Men sedan visade Borås sina styrkor i den här serien, att de är ett mycket djupare lag och kom tillbaka och vann matchen. Den andra matchen var inte nära då Borås tog en krävande 2-0-ledning och här är vi nu.

Se hela minifilmen från match 3 när jag gör mig redo att lämna mitt hotellrum för att gå ner till Arena för match 4 och förhoppningsvis kommer Umeå att tvinga fram en match 5 för att hålla sig vid liv.