STORYTELLER BABA DIOP

Förra säsongen när jag tränade Storyteller Benji Yombi De Yombi fanns det alltid en ung kille på läktaren. Jag kände igen honom, men kunde inte få grepp om varifrån jag hade sett honom. Efter träningarna satt Benji och grabben alltid och pratade, så jag trodde att det var hans yngre bror. Och det var därifrån jag kände igen honom.

"Är det här lil Benji?" Frågade jag honom. "Nej, det här är min kompis...säg hej till tränaren." Så det var inte det.

Den unge killen hette Baba, och sedan dess har vi alltid pratat varje gång jag träffar honom. Hans lag tränade efter oss så jag sprang på honom mer eller mindre varje träning under hela säsongen, så vi började prata mer och mer. Den här unga katten älskar verkligen basket.

Eftersom han var typ 1,90 m (och 1,90 m idag) och tränade med Boys 2006-laget trodde jag att han var 16 år. Sedan såg jag honom under Nationals hoppa med Boys 2008 och ha galna sats. Jag menar, helt galet. Jag skrattade och frågade Benji "yo, smög han in där med ett falskt pass eller vad är grejen?" Det var så jag förstod att den här killen var speciell.

Jag minns en gång efter en träning när jag frågade min flickvän var min son var, och hon sa "han är med Liban i det lilla gymmet"

"Liban? Vem fan är Liban?"

"Du vet, den långa unga killen som alltid är på sidlinjen under dina träningar. Liban."

Så, under förra säsongen släpptes serien "Snabba Cash" på Netflix. Baba spelar en karaktär som är en spelare i kvarteret som rekryteras för att springa ärenden åt några knarklangare. Och hans namn i serien är Liban. Det kanske var från TV? Det var det inte.

Tidigare i våras träffades vi kort i min studio för en fotografering för Rick & Morty MB.02 och han berättade att han skulle spela resten av säsongen i USA, i Tennessee. Han var glad över att få spela i några AAU-turneringar och sa att han planerade att stanna sitt sista år i Junior High och förhoppningsvis stanna för High School.

Det är inte så vanligt men jag är glad att Baba gör något annorlunda, eftersom han är annorlunda. På ett bra sätt förstås.

Häromdagen insåg jag var jag såg honom. Tillbaka 2020, precis innan pandemin slog till, deltog vi i en Sneaker Con i Stockholm. Vi hade 100-tals Storytellers som försökte vinna sålar från en Shooting-tävling, folk var där och fotograferade hela dagen i två dagar för att vinna ett par Jordans. Igår när jag googlade efter namnet på Babas karaktär snubblade jag över en video från evenemanget. Och det var då jag såg att det var Young Baba som satt och pratade om sitt första par skor. Det tog mig nästan ett år att få ordning på det.

Jag ser fram emot att se vart Baba kommer att gå, för han kan gå längre än de flesta unga barn jag har sett på sistone.

Kolla in Young Baba från Sneaker Meet '19