NBA-FINALEN - DEL 5

Och här är vi nu. Första gången den här säsongen som vi kan se en NBA-mästare. Och slutet på säsongen. Jag hatar det, men samtidigt älskar jag det. Och vi kan komma att kröna en ny franchise för första gången när Denver Nuggets ser ut att avsluta finalen i match 5 på hemmaplan.

I match 4 handlade allt om laget. Inte bara Jamal Murray och Jokern. Det var en ren laginsats när Aaron Gordon hade 27 poäng och Bruce Brown gjorde 11 poäng i den fjärde omgången.

Men det här skulle inte vara nära en nära situation om det inte var för Jokic. Han är helt enkelt för skicklig och bra, och Nuggets är för stora och för djupa för Heat. Fram till finalen visste jag inte att Nuggets var så här bra, även under konferensfinalen fanns det alltid en känsla av att Lakers kunde bryta ut en riktigt bra match av James-Davis och storma tillbaka. Men inte i finalen.

Med två raka tvåsiffriga segrar på bortaplan bevisade de att de är det bästa laget i NBA i år. Och jag vet att Heat kom in som 8:e seedade och att det inte hade varit samma sak mot kanske Bucks eller 76ers. Men det spelar ingen roll nu, eftersom verkligheten är att Nuggets är upp 3-1 och med hela denna höjd skitsnack kan det lätt vara över om ett par timmar.

Men det är långt ifrån över. Jimmy Butler är ingen punkare och han kommer inte att gå in till Ball Arena med inställningen att det är 48 minuter av väntan på att konfettin ska falla. Han går in där för att skriva historia och tvinga fram en Game 6 i Miami, och sedan åka tillbaka till Colorado och slå dem på vägen. Och om det inte var för Cavs 2016 skulle jag säga att det inte händer, men vi lärde oss att allt kan hända, och Jimmy Butler är en av de spelare som kan göra det.

Men om han inte får jobbet gjort i år, vad betyder det för hans arv? Ingenting om du frågar mig. Det är inte det faktum att han förlorar två finaler på fyra säsonger. Det är det faktum att han tog detta 8:e seed till finalen, med skador och odraftade rollspelare. Det är det faktum att han gjorde det han gjorde i Bubble. Det är det faktum att vi fortfarande inte kan räkna ut Heat eftersom de har HONOM.

Och vad skulle detta betyda för Jokics arv? En hel del. Han skulle inte få en knock för de två MVP: erna som han vann medan han inte gick vidare till finalen. Han skulle cementera sin status som den bästa Nuggets-spelaren genom tiderna. Och det är svårt för mig att skriva, på grund av min kärlek till Carmelo. Det betyder inte att Melo inte ska få sin tröja pensionerad, för det finns andra lag som pensionerat ett nummer för flera spelare. Och om Denver väljer att pensionera Melos nummer så har det inget att göra med att Jokic spelar i nummer 15, det betyder bara att ingen ska få bära det efter att Jokic är klar. Men tillbaka till Jokic.

Detta skulle också innebära att han är en av de bästa spelarna i ligan, Topp 3-status. Kanske är han den bästa, jag kan inte riktigt bestämma mig, det är svårt att ignorera Giannis storhet. Men om Denver vinner, och Jokic fortfarande bara är 28 år, borde de kunna få denna utmaningsstatus att vara i minst 4 år. Kom ihåg att Murray bara är 26, och om de vinner allt i år, borde de kunna locka bra FA att underteckna. Precis som Milwaukee har varit de senaste åren. Och det är arvet Jokic kommer att skapa med en titel. Effekten för många år framöver, att han vände en misslyckad franchise runt och gjorde dem relevanta medan han var i sin prime.

Vi kommer snart att få reda på det.