SVERIGE BLI REKRYTERAD '23

2020 när pandemin stängde ner alla matcher, bildade Justin Berry tillsammans med några av Sveriges bästa coacher med erfarenhet på olika nivåer om college-rekryteringsprocessen ett koncept för att hjälpa ungdomsspelare att bli rekryterade. Namnet? "Bli rekryterad".

Det är ett showcase-event där topprankade spelare bjuds in och tillbringar en hel dag under samma tak medan övningar, tester och scrimmages streamas online för 100-tals skolor som tittar på från andra sidan Atlanten.

I år var det dags för den tredje årliga showcasen i Stockholm, medan de tog projektet söderut i Sverige tidigare under våren och även hade sitt första evenemang utanför Sverige när de var värd för det i Riga, Lettland. Men Stockholm kommer alltid att vara flaggskeppseventet. Och förra helgen fick jag tillbringa två hela dagar med både de bästa tjejerna och killarna som drömmer om att spela basket på collegenivå.

Jag var med i gymmet första året också, och där träffade jag några av de bästa spelarna vi har i Sverige. Några av dem jobbar jag fortfarande med och några är till och med riktigt nära vänner till mig. Astrid Frankl Sandberg, Wille Berg och topplöftet Bobi Klintman är några av dem som stod ut under evenemanget, och jag glömmer aldrig när min son "slog" Bobi 1on1 under en paus. Och även om Astrid valde att inte spela D1-basket, kom erbjudanden i hennes väg. Och Bobi Klintman hamnade på många tränares radar eftersom han till slut spelade i Wake Forest och för närvarande figurerar i NBA-ryktena, medan 7-fotaren Wille Berg tränar hårt inför sin första säsong i Purdue efter att ha valt att inte spela under sitt första år.

Det är säkert att säga att det har blivit väl respekterat bland college-coacher i USA, och resultaten börjar synas (med olika intresse, erbjudanden, undertecknande etc.) inte bara från nivån på spelare som ansöker utan också faktiska resultat av engagerade spelare.

Årets showcase innehöll några riktigt bra talangfulla spelare, några i första klass på high school som redan har sina drömmar inställda på college-basket. Det är det som är det häftiga, att unga människor i Sverige faktiskt har en dröm i den åldern tack vare projekt som det här.

De gjorde olika typer av fysiska tester, sedan några läs- och reaktionsövningar och några 2 mot 2. Efter det hade de en trepoängstävling (som min gamla spelare vann på damsidan, grattis Emily) och på söndagen hade pojkarna en dunk-tävling, och jag fick faktiskt vara domare. Även om jag bara delade ut en 10:a så var det några riktigt bra.

Sedan delades de in i lag och spelade korta 4x6-spel. Det är alltid häftigt att se hur människor har väldigt olika personligheter, men bara för att de alla älskar basket kommer de överens och löser det.

Även om vissa spelare kommer från samma klubb eller skola matchades de i olika grupper och lag, och det var fantastiskt att se alla gå hårt åt varandra och inte hålla tillbaka eller fuska. Jag gillade verkligen Storyteller Oskar Wikström Stümer och Kirat Singh som spelar i RIG Luleå, som vaktade varandra och gav 100 %.

Och naturligtvis, eftersom jag representerade Solestory på evenemanget, var jag tvungen att kolla in Soles, och det fanns några riktigt bra.

En av mina favoritdelar, precis som första året, var när alla sprang till sina kompisar och kom över och bad mig att ta en bild. Det är häftigt att se alla slappna av lite och visa sina vänner att de vill minnas sådana här stunder.

Jag tror att den här typen av evenemang behövs, och jag är glad att jag fick vara med, även om det bara var genom min lins.