FÖRHANDSTITT: SBL HERR FINAL 1:7

Scenen för finalen är satt, då Borås kommer att vara värd för Norrköping för öppningsmatchen ikväll. Norrköping är regerande mästare och siktar på en 3-peat. I deras väg står Borås, säsongsmästarna och i mina ögon favoriterna att vinna allt och tysta kritikerna för 2020 års Covid-19-banner.

Borås kommer från ett långt uppehåll, vilket antingen kan vara till deras fördel eller tvärtom, eftersom de antingen är väl utvilade eller så har de alla glömt sin spelbok på grund av det långa uppehållet. Jag såg dem live i två matcher i semifinalen mot Umeå, som de svepte för att avancera till finalen. Och den största skillnaden i den serien var djupet i deras trupp. De kan rotera på minst 8 riktigt bra spelare, och när du kan sätta in en fräsch och utvilad Anton Cook från bänken för att gå upp mot det andra lagets andra enhet är det en enorm fördel. Och en spelare som inte får sitt erkännande är Andreas Person. Han spelar smart basket, kommer med avgörande korgar och gör väldigt få misstag. Men nyckeln i finalen kommer att vara Ryan Logan. Hans passningsskicklighet och osjälviskhet är förmodligen det som kommer att bli hans eget nederlag för MVP, eftersom jag inte tror att alltför många röstande fans uppskattar det jämfört med Gustav Hanssons förmåga att göra poäng efter behag i år. Men om du frågar Logan, tvivlar jag på att han kommer att säga att han hellre har den individuella utmärkelsen över titeln som en mästare.

Norrköping vann sin semifinal mot ett tufft Jämtland som nästan vände ett 1-3-underläge till en av de största skrällarna i SBL-historien, men Norrköping segrade i den avgörande Game 7, på bortaplan. Som tvåfaldiga regerande mästare tror jag att Norrköping kommer att spela med mycket mer lugn och de vet att allt de behöver göra är att vinna en match på bortaplan för att stjäla hemmaplansfördelen. Det är lättare sagt än gjort, eftersom Borås är obesegrade på hemmaplan den här säsongen, och de redan känner sig respektlösa för att inte vinna något av priserna ännu.

Och eftersom damfinalerna kan avslutas imorgon, låt oss hoppas att detta går 7.