SOLESQUAD - MATILDA EKH

Ett av mina första minnen av Solestory, när jag bara var en vanlig kund i deras butik i Stockholm, är att de arbetade med och marknadsförde både herr- och damlandslaget. Och sedan jag började arbeta med Solestory är det en av de saker jag är mest stolt över, hur vi alltid försöker prata om våra kvinnliga spelare och tränare lika mycket som de manliga.

Eftersom det är Internationella kvinnodagen idag tänkte jag på några av de fantastiska kvinnor som jag får arbeta med. Och jag ska försöka berätta en historia för dig.

Tänk om jag skulle berätta om en ung tjej från Västerås, som skulle komma att representera vårt seniorlandslag som tonåring och senare bli en nyckelspelare på en av de större Div 1-skolorna i USA. Det här är historien om Matilda Ekh.

Matilda växte upp i en mindre stad i Sverige, som heter Västerås. De är kända för två saker. Looptroop Rockers, och någon strid mot Danmark när Gustav Wasa styrde saker och ting. Och basket är verkligen inte en av dessa saker. Det kan till och med vara den 15:e mest populära sporten. Matilda utövade de flesta sporter som barn, men eftersom alla i hennes familj spelade basket gjorde hon det också. Och hon spelade i mer eller mindre alla lag på klubben, äldre barn och även i sin brors lag. Eftersom det inte fanns så många spelare tillgängliga. Eller så är det skälet som Matilda kommer att ge dig, men jag vet att det inte är 100% sant. Hon var ett fenomen och som 13-åring debuterade hon i deras seniorlag i andra divisionen, Basketettan Dam. Och under sin andra säsong, fortfarande bara 14 år "gammal", höll hon sin egen och snittade mer än 10 poäng. När jag frågade henne om detta var hon alldeles för ödmjuk och hävdade att hon inte mindes det på det sättet, men jag vet eftersom mitt lokala lag spelade mot dem den säsongen.

Och precis som Looptroop gjorde hon väsen av sig och tog med sig sina talanger utanför Västerås, eftersom hon blev antagen till RIG Luleå där hon skulle förvandlas till en av de bästa guarderna i landet. Under somrarna var hon upptagen med att representera Sverige på alla nivåer från U15 till U20, vinna guld i Euro Basket för U16 och utnämnd till All-Star-laget året därpå för U18. Under sitt tredje år i gymnasiet bestämde hon sig för att spela professionellt för Luleå Basket, utsågs till "Årets Stjärnskott" (Rookie Of the Year) och vann en nationell titel och rekryterades av tiotals D1-skolor i USA. När Covid stängde ner basketen 2020 bestämde hon sig för att stanna i Sverige ett år till.

Under finalen av SBL Dam för säsongen 2020-21 arbetade jag nära laget för att dokumentera hennes lagkamrat Chioma Nnamakas sista lopp och jag lärde känna Matilda personligen. När jag satt och tittade på några träningar märkte jag hur smart hon är. Eftersom hon är en större guard trodde jag att hon bara skulle vara starkare än motståndarna, men att se henne bryta ner försvarare för att antingen göra mål eller skapa för andra, men framför allt att göra rätt spel var det som stack ut.

"Matilda är en orädd och ödmjuk spelare. Från att ha varit en go-to spelare med Luleå Basket till att ha en betydande roll i damlandslaget vid så ung ålder, det är ingen tvekan i mitt sinne varför hon är en stor del av framtiden för svensk basket." - Chioma Nnamaka, 2023

Luleå låg under med 0-2 och alla räknade ut dem. Som lagkapten visste Chioma att detta var hennes sista match, hon tog över för match 3 och resten är historia. Luleå stormade tillbaka för att vinna guldet med 3-2 och jag minns att Matilda var en stor del i den avgörande matchen. Innan vi tog farväl på lagbussen berättade hon att hon skulle spela på Michigan State University året därpå, och jag trodde att det här var sista gången jag skulle se henne, så vi kramades hejdå och jag berättade att hon är en fantastisk ung kvinna att se dominera.

Snabbspola fram till den här säsongen, när jag fick arbeta med henne igen, eftersom vi fick äran att ha henne som medlem i Solesquad. Vi träffades en morgon i Uppsala för att göra några Soletestings och korta promos. Vi tillbringade ett par timmar i gymmet, och jag kan säga er en sak. Den här kvinnan missar inte. När jag bad henne att göra en rörelse och dra sig upp för en bild sa jag till henne att det inte spelar någon roll om hon gör det eller inte, eftersom jag kan redigera bort det. Men av alla dessa skott var det bara två som var missar. Jag fick ett sms från Pontus som frågade hur det gick, och jag sms:ade bara tillbaka "Hon har inte missat sedan lunch." Klockan var 16.00 och vi avslutade så att hon kunde köra tillbaka till Västerås för att rösta innan hon åkte till Lancing, Michigan.

Säg mig nu att Matilda inte är det bästa som har hänt Västerås.